X

Ważna informacja dotyczaca plików cookies

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.

Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności


Olej z ostropestu plamistego 100 ml (Ol'Vita)

Cena: 11,90 zł

Dodaj do koszyka:

Olej z ostropestu tłoczony na zimno nieoczyszczony

Ostropest plamisty jest ważną rośliną przemysłową uprawianą w wielu krajach, m. in. również w Polsce. Uprawiany jest ze względu na owoce zawierające bioflawonoidy, z których najbardziej czynną jest sylimaryna.

Zawartość sylimaryny w owocach ostropestu waha się w granicach 1,5-3%. Sylimaryna stanowi mieszaninę flawonolignianów, wśród których najważniejszym z flawonoidów jest sylibina.

Ostropest już w czasach Cesarstwa Rzymskiego stosowano do zwiększenia przepływu żółci, a także do ochrony przed skutkami nadmiernego spożywania alkoholu.

Mieszanina flawonolignianów czyli sylimaryna chroni przed wirusowym zapaleniem wątroby, przed czynnikami uszkadzającymi jej komórki np. alkohol, metale ciężkie, pomaga również w ich regeneracji (Lipkowski, Szczucińska, Baranowska i in. Instytut Centrum Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej PAN w Warszawie 2002). Jest silnym antyutleniaczem, (silniejszym od witaminy E) chroniąc przed utratą glutiationu, najważniejszego antyutleniacza wewnątrz komórkowego, jaki wytwarza organizm. Sylimaryna działa również jako antidotum w przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym, jeżeli zostanie podana w 10 minut po zatruciu.

Owoce ostropestu zawierają również około 18% oleju zawartego w łusce i bielmie.

Olej z ostropestu plamistego posiada skład kwasów tłuszczowych zbliżony do olejów jadalnych, a skład fitosteroli jest najbliższy składowi oleju sojowego. Zawiera on ponadto pewne ilości flawonoidów, a zwłaszcza sylimaryny czym podwyższa stabilność oksydatywną oleju.Dlatego olej z ostropestu sam lub w mieszaninach z innymi olejami może być stosowany jako olej prozdrowotny. Również z uwagi na te cechy olej ten może być wykorzystywany jako olej biologicznie czynny w kosmetyce.

Olej z ostropestu plamistego: właściwości

  • Można stosować zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie.
  • Olej z ostropestu działa żółciotwórczo i żółciopędnie, zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych, wspomaga pracę wątroby.
  • Polecany do spożycia w diecie przy chorobach wątroby: wirusowe zapalenie wątroby, zmiany wątrobowe przy chorobie alkoholowej, uzależnieniach.
  • Wspomaga działanie odtruwające i ochraniające wątrobę przed działaniem toksyn, zmniejsza uszkodzenia wątroby, wspomaga rekonwalescencję, przyśpieszając usuwanie substancji toksycznych odkładających się w organizmie.
  • Polecany przy migrenowych bólach głowy.
  • Przyczynia się do powstrzymywania krwawień, np. z żylaków odbytu, nosa, jelita grubego.
  • Olej z ostropestu reguluje wypróżnienia (w większych dawkach wykazuje działanie rozwalniające), wykazuje działanie przeciw zapalne, obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi, zapobiega miażdżycy, znajduje zastosowanie w leczeniu trądziku i łuszczycy, hamuje podziały komórek nowotworowych.

Olej z ostropestu stosowany profilaktycznie 3 razy dziennie po 1 łyżeczce na około 30 min przed posiłkiem lub jako dodatek do potraw zimnych np.: do sałatek, jajek.

Olej z ostropestu stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie się ran, owrzodzeń, odleżyn. Zalecany przy egzemie, łuszczycy i pękającej skórze.

Objętość: 100ml

Skład: olej z czarnuszki tłoczony na zimno nieoczyszczony

Przechowywanie: Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu


Producent: : Ol'Vita


p�atno�ci przelewy24 karty kredytowe paypal>
Website Security Test